Feedback
 

Problemer med maling

Oprettet d. 01. august 2011 af

Vi har to problemer:
1. Vort sommerhus (bygget i 1939/40) ligger på toppen af en klit på Fanø . Ydervæggene (af trykimprægneret træ) (udskiftet i 1970erne) plejer jeg at vedligeholde med saltgrønt Flügger98 hver 2. eller 3. år. Men i de sidste år er farven på husets sydside (som er meget udsat for både sol og regn) begyndt at pille af i små stribe, vist nok fordi træet arbejder så meget og bliver ekstremt tørret ud. Spørgsmål: Findes der en farve som kunne være mere elastisk og mere slidstærk?
2. Vores terrasse er omgivet af plankeværk opsat i året 2000 og bestående af trykimprægnere bræt som er 125mm bred og 27 mm tyk. På læsiden, som vi ikke har behandlet med farve, har (grønne) alger(?) spredt sig, mens vi har malet siden vendt mod terrassen også med Flügger98 saltgrøn. Nu er farven begyndt at skrælle af i store områder. Hvad kan vi gøre?

Med stort tak på forhånd.

Dette indlæg er blevet set 3533 gange

 
 

RE: Problemer med maling

Besvaret d. 02. august 2011 af Malermester - Peter Rafn Christensen

Hej Armin.

Det lyder som lidt af et special projekt, da der er flere faktorer der spiller ind, når det kommer til dine problemer. Personligt kan jeg ikke give dig noget 100% svar på hvorfor problemerne er opstået, eller hvad du kan gøre ved dem, men jeg kan komme med nogle teorier og noget du kan prøve.

Problemerne kan være opstået fordi dit sommerhus er mere udsat for vind og vejr end normalt, plus at det er af ældre dato, hvilket gør at konstruktionen på huset nok ikke er up to date med nutidens standarder. Sol, vind og regn vil altid være hård ved dit træværk især på særlig udsatte steder, og hvis dit sommerhus ikke er konstrueret på en sådan måde at i hvert fald regn/fugt ikke kan komme væk fra træværket, så vil belastningen af malingfilmen være særlig hård. Dette kan desværre kun vurderes ved at du får en maler til at komme og kigge på det.

Hvordan dine yderbrædder er sat op, kan også have en indvirkning på holdbarheden af malingfilmen. Der er en gammel tommelfinger regel der siger at hvis profilbrædder er opsat lodret, bruger man vandfortyndbar træbeskyttelse, og vandret terpentinfortyndbar træbeskyttelse. Grunden til dette er at på profilbrædder der er vandret opsat, har regn og fugt sværere ved at "sive" af. Da du allerede er gået i gang med at male med vandfortyndbar træbeskyttelse (Flugger 98) er det desværre ikke anbefalet at du går over i en terpentinfortyndbar maling (Flugger 97).

Angående dit plankeværk. Der vil altid sætte sig diverse begroninger på dit træværk, hvis der er planter (buske, træ, mm) omkring. Dette kan afvaskes med et afrensningsmiddel som de fleste maling fabrikanter sælger (Fluggers hedder Facade Anti Green). Du skal være opmærksom på at hvis dit træværk er ubehandlet, vil det tage mere skade af begroninger end hvis det er behandlet med en udvendig træbeskyttelse. Mht. de store afskalninger så kan det skyldes forkert behandling af træværket, eller at fugt ikke kan "sive" væk ordentligt. Hvis du "kun" har behandlet træværket på den ene side, kan jeg have en teori om at den side du ikke har behandlet "suger" for meget vand ind i træet, og derefter "fordamper" ud mod siden hvor du har malet. Dette kan medføre at fugten "slår" din malingfilm af, fordi det "kun" er beskyttet på en side.

Du skal huske at det er meget vigtigt at ubehandlet træ altid bliver grundet med en klar grunder (F.eks. Flugger 90 aqua grundolie). Hvis du ikke har grundet eller undlader at grunde dit træværk, vil holdbarheden blive nedsat meget kraftigt.

Mht. en eventuel løsning, så er der nok ikke nogen nem metode. Som det er med alt løst maling, så skal det afrenses til fast bund. Det vil sige til det ikke skaller mere. Så skal du afvaske dit træværk i f.eks. Flugger Facade Clean, (som kun er til afvask, hvis der efterfølgende skal males). Grunde bart træ med en klar grundolie. Og derefter male 2 gange med en heldækkende træbeskyttelse (F.eks. Flugger 98 som du allerede har brugt)

Det er vigtigt at træet er tørt nok til at blive malet på. Du kan købe en fugtmåler til meget små penge nu om dage, og teste om dit træværk er ordentligt tørt. Hvis det ikke er ordentligt tørt inden du maler, vil du helt sikker få problemer igen.

Håber du kan bruge mit svar. Og god arbejdslyst og god sommer. :)


Mvh. Malermester Peter Rafn.

Var dette indlæg nyttigt?

EKSPERTSVAR

Malermester Peter Rafn Christensen

8900, Randers C

Har besvaret 19 spørgsmål

Endnu ingen kundevurderinger.

½-1 stjerne kommer fra besvarelser i malerspørgeforum.

 
 
image description

OPret GRATIS malerOPGAVE

- Og modtag op til 3 tilbud

Svar på spørgsmål

help

Bemærk! Dit IP nummer (18.206.168.65) registreres i vores database.

Vilkår for anvendelse